EVEN VOORSTELLEN
  

Even voorstellen: Hans van den Berg

Mijn naam is Hans van den Berg.
Graag stel ik eerst mijn huidige "systeem" aan u voor.

Ik ben lange tijd getrouwd geweest met Marleen tot ze overleed in maart 2019. Samen hebben wij een dochter: Frone. 
Frone was getrouwd met Lennart en samen hebben zij een zoon en een dochter: Vince en Amy.
Marleen en ik waren met veel plezier, naast vader en moeder, oma en opa. Ook nu ben ik met veel plezier vader en opa.

Uit een eerder huwelijk heb ik een zoon: Merijn. Hij leeft samen met Laura. In maart 2019 is er een zoon geboren: Toby. Leuk om ook voor hen vader en opa te zijn.

Van 1972 tot 2012 ben ik werkzaam geweest in de psychiatrie.
Ik heb altijd oog gehad voor de grenzen van de werking van elke methode.
Vanuit die grenzen heb ik allerlei richtingen in de geneeskunde, psychologie en filosofie bestudeerd om mij zo breed mogelijk te oriënteren en specialiseren. Ik heb twaalf jaar onderricht gehad van Alexander Smit in Advaita Vedanta.

In het bureau voor levensvaardigheden De Verheldering kan ik met veel liefde, voldoening en plezier werken.

Ik heb me gespecialiseerd in psychotherapie en (systemische) coaching. Klassieke homeopathie heeft mijn aandacht.
Naast de coaching- en psychotherapieopleidingen heb ik de opleidingen NLP en Hypnotherapie gevolgd en afgerond.
In mijn praktijk werk ik individueel en in teams met "De Stad van Axen".

Nadat ik kennis had gemaakt met het Systemisch Werken en Familieopstellingen heb ik na mijn opleiding vele workshops en masterclasses gevolgd in binnen- en buitenland bij bekende opstellers om van hen te leren en me nog meer te specialiseren.

Sinds 2014 verschijnt op onregelmatige momenten de Helder. Een glossy magazine over systemisch werken.


In de loop van de jaren ontdekte ik mijn compassie voor mensen en uiteindelijk met het gehele bestaan. Ik was in eerste instantie wel geïnteresseerd, maar mijn hart was nog jong en wilde van alles. Mijn compassie kreeg de vorm van een allesoverheersende relatie met anderen. Ik kwam achter het prikkeldraad vandaan. Ik mocht benaderd worden en langzamerhand kreeg ik de ervaring dat ik in bloei stond. Ik hoefde niet meer steeds bij te leren om ooit anderen écht te kunnen en mogen helpen. Zo stond ik ineens in de supermarkt te praten met volledig onbekenden, terwijl ik voorheen alleen in contact was als de relatie duidelijk was en vooral als ik de therapeut was en de ander niet.

Het systemisch werk heb ik als een weldaad voor mijn wezen en voor de mensen om mij heen ervaren. Ik heb tijdens de studieperiode bij velen opstellingen mogen volgen. Ik ben wel '250 keer' vader geweest en merkte dat ik dit telkens met zo veel liefde voor een ander mocht doen. Elke keer was ik dankbaar dat een onbekende mij vroeg om zijn systeem van binnenuit te leren kennen. En elke keer leerde ik weer over verbinding, over liefde, over hetgeen een mens voor een ander kan doen, over de zoektocht naar geluk, over de onmogelijkheden, over het vermijden van pijn, ziekte en ellende, over het omgaan met eenzaamheid en wanhoop. Ik raakte het kader kwijt waarin ik was opgeleid om in de moderne psychiatrie te mogen werken. Het systemisch werk was veel menselijker en dichterbij. Met dit werk mag er meer gebeuren op een niveau dat iedereen kan ervaren, op een niveau dat begrepen en geaccepteerd kan worden. Zonder dat het opgelegd wordt door anderen. Zonder dat anderen zeggen en adviseren hoe een mens zou moeten leven.
Mijn zoektocht naar een methode die snel, diepgaand en liefdevol zou zijn werd beëindigd. Na het vinden hoefde ik niet meer te zoeken. Nu kan ik mijn inzichten tijdens opleidingen delen na 40 jaar in groepen en met groepstherapie gewerkt te hebben.

Het is een vak. Een mooi vak. En zo geef ik al een aantal jaren met veel liefde, enthousiasme en plezier kleinschalige en intensieve workshops Familieopstellingen en opleidingen in systemisch werk.
In 2022 is er ook een nieuwe cursus gestart: Vrijwillig leven, de volgende stap. Hiermee kan ik vele andere inzichten delen op een praktische manier met, onder andere, instrumenten uit het systemisch werk.


Organisaties, commerciële bedrijven, instellingen binnen de GGZ, verpleeghuizen, jeugdzorg, beroepsverenigingen, etc. vragen regelmatig om expertise op verschillende gebieden (organisatie, voorlichting, verbetering, coaching personeelsleden, coaching directie, beter omgaan met familie, etc.) De Verheldering geeft dan, na overleg, een advies op maat en uitvoering hiervan op maat. Voorop in de adviezen, workshops en coaching staat het systemisch waarnemen en werken centraal.

Mocht u meer willen weten neemt u dan gerust contact met ons op: u bent van harte welkom!