In 2022 is er een nieuwe vorm van Masterclasses gestart.
In 2025 gaan we de volgende stap nemen:
Vrijwillig leven en Advaita, de sleutel tot zelfrealisatie. Een week in Spanje op een prachtige plek.
Een relaxte intensive Advaita met elementen uit 'vrijwillig leven'.
In een kleine groep een weeklang ontdekken wie je werkelijk bent. Allerlei manieren van eigen onderzoek en aangeboden kennis. Wie was jij een week voor jouw conceptie? We gaan samen kijken wie jij was en bent. En wie je niet bent. Verder kennis maken met 'Benheid', dat ontstond bij je geboorte en elke dag opnieuw plaats vindt na een nachtje slapen. Ik laat je kennis maken met de sleutel tot zelfrealisatie.
De kennis en ontdekkingen hebben als consequentie dat het grootste gedoe niet meer hoeft te bestaan: dat je steeds denkt, voelt en handelt vanuit het idee dat jij het lichaam, het denken en of het voelen bent. Waarnemen vanuit dat wat jij bent, maakt dat je de dingen helder ziet.
Hans zal op zijn gewoonlijke manier van je vragen wat je je nog nooit hebt afgevraagd.
Er is in de Hollandse traditie geen woord te vinden die Advaita makkelijk omschrijft.
India was ons voor.
Advaita is een oud woord dat in India wordt gebruikt voor ‘niet-tweeheid’. Vedanta betekent het ‘einde der kennis’ of het ‘einde van weten’. De Veda’s waren en zijn de boeken met overdracht der wijsheid. Het is een overlevering van oude verhalen, rituelen en kennis van het leven. Net als bijvoorbeeld de Bijbel verhaalt over de kennis en het leven van het joodse volk en degenen die hen geleid hebben gedurende de eeuwen voor en rond onze jaartelling, vertellen de Veda’s over het leven en de kennis in een deel van India.
Velen hebben de ‘heilige’ boeken geprobeerd te interpreteren, uit te leggen, te verklaren en te vertalen. Zo dacht men dat het mogelijk zou zijn er ‘beter’ op te worden als men zou leven zoals in de boeken staat beschreven.
In alle ‘heilige’ boeken worden beloftes gedaan: hemel, maagden, verlossing, verlichting, etc.
Kortom: allerlei gelukzaligheid om te bereiken. De personen die aangehaald worden vertellen over die gelukzaligheid. Er wordt geschreven over zuiverheid en de mogelijkheid om tot die zuiverheid te komen.
Natuurlijk hebben velen gehoord en gelezen in de heilige boeken over de staat van eenheid (of niet-tweeheid). Deze innerlijke staat belooft een geweldig leven, een prachtig leven, alsof de hemel reeds op aarde gevonden is.
Een klein aantal mensen hebben de Advaita in de Indiase vorm naar Nederland gebracht. Zij hebben getracht om deze manier van ‘kijken en leven’ op z’n Hollands te vertellen. Over een tijdje komt India het misschien hier weer ophalen nu de mensen in India zich vooral bezig houden met economie en welvaart.
De kennis over Advaita Vedanta is speciaal bedoeld voor mensen die van vrijheid houden. Niet voor mensen die zich vrij willen voelen, maar voor mensen die de vrijheid in zichzelf willen vinden. En voor mensen die onderkennen dat ze hun sluimerende mogelijkheden willen leren kennen en tot realiteit willen brengen.
Ik ga over de essentie van eenheid vertellen. De eenheid die zo makkelijk en zo moeilijk te vinden is. Soms is iets zo dichtbij dat het niet te zien is.
Een belangrijke vraag in het onderzoek naar 'wie ben ik?' is "Wie was ik een week, een jaar, voor mijn conceptie?". We gaan samen onderzoeken of je je lichaam bent, of dat je misschien je gevoel bent, of je denken, of datgene dat het allemaal bemerkt, of....
Ik ga over de sleutel tot realisatie vertellen. En allerlei onderzoeken inzetten om te ontdekken wat dat inhoudt.
In 2025 ga ik meer mogelijkheden organiseren om kennis te maken met Advaita: er worden o.a. 2 boeken over dit onderwerp uitgegeven.
Inschrijfformulier Vrijwillig leven
Vrijwillig leven
Wat doen we in 'Vrijwillig leven'?
Bij het begeleiden van familieopstellingen kan er iets ervaren worden zonder ‘ik’.
Het begeleiden van de opstellingen wordt makkelijker als je merkt: ‘er is verwarring’, in plaats van ‘ik ben nu in de war’, zoals het in eerste instantie ervaren en gevoeld wordt tijdens het begeleiden. Zo kan er verder gekeken worden dan enkel naar ‘ik’ en er iets aan verwarring gedaan kan worden in plaats van enkel in een geschrokken toestand naar jezelf te kijken.
De familieopstellingen hebben geholpen praktische toepassingen te tonen van het vrijwillig identificeren door middel van het representeren van anderen en in het begeleiden van opstellingen. Terwijl je zeer nauwgezet kan observeren wie jij bent, zet je je in als instrument door even iemand anders te zijn. Zo weet je dat een identiteit niet altijd hoeft vast te liggen. Je kon zomaar vrijwillig van die zorgvuldig opgebouwde identiteit afstand nemen.
In de cursus ‘Vrijwillig leven’ leer je stappen te zetten naar een echt vrijwillig leven. Niet enkel het leven dat je gekregen hebt van je ouders en voorouders. Het op ons nemen van de vrijwilligheid betekent ook het echt verantwoordelijkheid kunnen en willen nemen voor jouw leven. Verantwoordelijkheid nemen voor hoe je denkt en zien hoe je geïnspireerd en bepaald kunt worden door alle dagelijkse gevoelens. Verantwoordelijkheid nemen betekent ook het afstand doen van de, vaak, kinderlijke manier van omgaan met de wereld, van de oude overlevingsmechanismen. En daarbij er achter komen wie je werkelijk bent.
Belangrijk is het te weten dat vrijheid bestaat uit het vrijwillig aangaan van identificatie. Weten dat jij het gereedschap bent waar je mee leeft, waar je mee werkt. Je kunt je identificeren met die ander, met iets, een groep mensen, een idee. De hele dag kan je dit doen. Elke keer komt er iets langs dat zorgt dat je kunt denken “Oh, dat ben ik”, of “Oh, zo ben ik” met de nadruk op ‘ik’. Of ‘Zo zijn wij’. Als je enkel denkt dat je dát bent, lijk je er aan vast te zitten. Als je tegelijkertijd realiseert dat jij dat niet bent, dat er geen vaststaande ‘ik’ bestaat, kan er een vrijwilligheid beginnen te ontstaan in je. En meer autonomie. Als je vrijwillig met iets of iemand identificeert, ontstaat er ook vrijwilligheid. Als het je overkomt, lijk je er ook aan vast te zitten.
In deze cursus is er geen verzachtende zalf, niet geaaid worden. Geen elfen en kabouters. Geen kruiden uit Zuid-Amerika. Geen definities, geen diagnoses. Niet meer het eindeloos zoeken en vinden van ‘Wie ben ik?’.
Wel: mogelijkheden willen onderzoeken, volgende stap willen zetten. We onderzoeken de weg naar de vrijwilligheid. We onderzoeken onze instrumenten: lichaam, denken, voelen, aandacht, antenne, intentie, zintuigen.
Houd er rekening mee dat er heel wat ervaren wordt. Dat doe je toch wel, maar ik neem je nu mee naar een andere plaats, naar iets nieuws, dat je nog niet zo goed kent of woorden hebt gegeven. Ik onthul geheimen, die zo geheim zijn dat iedereen ze kent maar niet weet. We zullen dingen herhalen, omdat deze kennis en ervaringen niet zomaar opgeslagen kunnen worden.
Ga je mee?
In deze cursus gaat de volgende stap gezet worden, verder dan je ooit hebt ervaren.
Ik neem je mee in:
het verder leren kennen van gevoelens,
het beter leren kennen van je antenne, van je kompas,
leren kennen van jouw vorm van waarnemen van de wereld en van jezelf,
leren kennen van hetgeen je zoekt,
weten waar je je mee identificeert,
weten wie jij bent,
het leven accepteren, zoals het is,
vrijwilligheid ervaren.
De instrumenten uit het systemisch werken, de opstellingen, zullen, naast andere manieren, hiervoor ingezet worden. Advaita Vedanta is een belangrijke ingang die ik ken.
De cursus neemt je mee in de fenomenen van het ontwikkelende leven. Uit de geplande toekomst en het geplande verleden naar datgene dat er echt was, is en zal komen;
We gaan in deze cursus veelal de dingen op zijn plek zetten. Er niet iets anders van maken en het niet mooier maken.
Je leven is zonder je instemming begonnen. Uit het niets ontstond jij plotseling. Daarna moest je de regels leren kennen van het leven. Je leerde de regels en de ervaringen te overleven. Zoekend naar veiligheid. Zoekend naar een beetje geluk of liefde, of hoe dat ook heet voor jou.
De chaos die wij wereld noemen is van een ongeordendheid waar wij niet tegen kunnen. We gaan daarom ordenen. Daar hebben we het denken voor gekregen. Ordenen doen we met het doel de wereld te begrijpen. We onderzoeken hierbij de cognitieve dissonantie, die de wereld, het leven of het universum lijkt te veroorzaken.
En als je de wereld of je innerlijke roerselen niet begrijpt dan wordt daar wel voor gezorgd. Of je maakt het innerlijk verhaal zodanig dat je het weer begrijpt of je gaat daarvoor naar iemand die bekend staat voor het begrijpen van de wereld. Voorheen meestal de kerk, nu psychiater, psycholoog, de coach, de therapeut, god, de sjamaan, de helderziende, et cetera en zij vertellen hoe de wereld in elkaar zit zonder dat er een goed en authentiek zelfonderzoek is gestart. Zij vertellen het je wel.
We gaan het verschil tussen jij en jouw verhaal vinden. En dan niet het verhaal aanpassen, die anderen en jijzelf je vertellen.
We gaan je instrumenten: denken, voelen, lichaam, zintuigen en aandacht verfijnen.
Je kunt je inschrijven in een cursus die ‘vrijwillig leven’ heet. Dat ‘vrijwillig leven’ is de volgende stap. De stap na een leven waarin allerlei regels de overhand hebben. Waarin een ander kan vertellen wat je moet. We gaan onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. De eerste stap is te onderzoeken wat je ervaart. Misschien moeten er nog dingen worden losgelaten. En loslaten kan enkel als je iets vast houdt.
Bij jouw dood, bij het echte loslaten van alles waar je zo vertrouwd mee was, zul je kunnen meemaken wat het leven precies is. Dan bemerk je wie je bent. Het is dan niet een ‘jij’ die verdwijnt of losgelaten wordt, het is het loslaten van de instrumenten die gezorgd hebben dat er een ‘ikbenheid’ ervaren kon worden. Om vervolgens op te gaan in het alles. Men noemt het de natuurlijke staat. Je kunt het dan alleen niet meer vertellen. Het is leuker om het eerder te realiseren.
Door het anders waarnemen van jezelf en de wereld, kan je anderen beter begrijpen en heb je meer compassie.
Je kunt dan makkelijker werken met je intuïtie en de werkelijkheid. Je hebt bij het werken met andere mensen meer overzicht over jouw gelijktijdige innerlijke roerselen die weergeven wat er ook bij de ander plaatsvindt.
Programma:
Dag 1: We en ik
Dag 2: Voelen
Dag 3: Denken en aandacht
Dag 4: Focus en intentie
Dag 5: Het ergste
Dag 6: Het nu is je kapitaal
Dag 7: Wie ben ik
Dag 8: Wie zijn wij
Voor deelnemers aan 'Vrijwillig leven' is het gelijknamige boek inbegrepen.
Data Vrijwillig leven
Vierde serie
Vrijwillig leven en Advaita 2025:
Een week in Spanje
Dag 1: 22 oktober
Dag 2:
23 oktober middag
Dag 3:
24 oktober
Dag 4:
25 oktober
Dag 5:
26 oktober
Dag 6:
27 oktober
Dag 7:
28 oktober
vertrek
29 oktober middag
Data opleidingsdagen Hoofddorp zijn op zaterdagen en zondagen. We starten om 9:30 uur.
We ronden af rond 17:00 uur
De workshops, trainingen en opleidingen worden gegeven in het:
Geboortecentrum Hoofddorp
Kruislaan 13a
2131 WB Hoofddorp