RELATIETHERAPIE
  

Relatietherapie


‘Ik dacht dat er één taal van de liefde was en ik hem kende.’

Het woord ‘liefde’. Proef het eens op je tong. Spreek het eens zacht en zwoel uit. Spreek het eens hard en ongenuanceerd uit. En nu vragend: “liefde?”
Het zijn verschillende manieren om het woord te beleven. Elke wijze van uitspreken geeft een ander element weer van het woord dat we allemaal zo goed kennen. Het woord is al op zo veel manieren gebruikt en besproken. Er kleven mooie, zachte, lelijke, moeilijke associaties aan.

"Ik doe het voor jou."

Zorgzaamheid, opvangen als je partner het even niet ziet zitten, onvoorwaardelijkheid (er voor elkaar zijn zonder voorwaarden), loyaliteit, waardigheid, vertrouwen schenken, intimiteit, zijn een aantal belangrijke kwaliteiten in een relatie.

Niet altijd lukt het om samen deze kwaliteiten te leven met elkaar. Vaak worden we afgeleid door allerlei gebeurtenissen en door ons verleden.

Het blijkt belangrijk te zijn hoe en hoe diep je hebt geleerd je te hechten aan een ander. 'De ander' waren vroeger vooral de vader en de moeder. Als er iets mis ging in de relatie met hen, als moeder ook niet had geleerd om zich te hechten, als er een tekort was aan emotionele voeding, als je als kind niet 'gezien' werd, wordt het ook voor de volwassene moeilijk om zich op een goede manier te hechten aan degene die zo lief was of is, waar je je hele leven mee wilt delen en waar je samen oud mee wil worden.
Er ontstaat dan een soort 'spel'. Een spel dat veroorzaakt dat je elkaar niet meer zo makkelijk kunt bereiken.  Je denkt dat de ander 'het gedaan heeft'.  Dat de ander jou niet meer dat geeft dan je nodig hebt. Dat de ander dingen zegt die jou raken. En de ander kan hetzelfde over jou denken.
 
Als je bij mij aan tafel komt te zitten, samen met jouw partner en je kunt me vertellen dat er iets aan de hand is met de relatie, kunnen we starten met het samen zoeken naar de gewoontes, de eigen regels en manieren van communicatie, die de relatie zo moeilijk maken. Dat je uit elkaar bent geraakt. Dat je elkaar niet meer kunt bereiken. We gaan op zoek naar de manier van omgaan met elkaar en met het verleden. Waar dit is gaan botsen.

De vorm waarin we gaan zoeken is een vorm die snel duidelijk maakt wat er aan de hand is en wat je samen kunt doen aan het weer leefbaar maken van de relatie. Misschien wordt het wel weer leuk om met elkaar oud te worden. Of om te merken dat je bent verbonden met een heel leuk iemand. Dat je blijkt een heel leuk iemand te zijn. Voor jezelf en voor de ander.

Soms is het duidelijk dat er een eind moet komen aan de relatie. Het moment van scheiden geeft nieuwe kansen. Als het toch niet meer uitmaakt of je met elkaar verder gaat, mag je anders doen en anders zijn met elkaar t.o.v. wat je steeds met elkaar hebt gedaan en gehad. We gaan op zoek naar wellicht  hernieuwde kansen.

Soms is het goed om de relatie op een goede manier te beëindigen. Dan zoeken we een weg om zonder al te veel last te geven aan de kinderen of elkaar, de na-huwelijkse staat in te gaan. Het kan dan nodig zijn een ouderschapsplan te maken. Dit kan een onderdeel worden van de relatietherapie.

Per gesprek van 1,5 uur € 110,-.